Forum wesole foremki Strona Główna wesole foremki
forum dla kobiet nowoczesnych :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

dipy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum wesole foremki Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AgaG
Wielka Foremka
Wielka Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:04, 30 Paź 2006    Temat postu: dipy

Dziewczyny, jakie sa najlepsze dipy do warzyw? Proszę o przepisy Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:20, 30 Paź 2006    Temat postu:

ja kupuje (chyba firmy motyl) sos francuski w carfurze i jest pyszny Wesoly

Poza tym robie moj niby vinegret: oliwa, cytryna, bazylia, pieprz, wegeta i troche wody, czasami dorzucam czosnek lub ocet winny Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AgaG
Wielka Foremka
Wielka Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:23, 30 Paź 2006    Temat postu:

jako że mam gości wymyśliłam talerz z różnistymi warzywami do chrupania i do tego chciałabym podać kilka sosów "do maczania" warzyw.
Vinegret w takim przypadku to chyba odpada, co?
Na pewno czosnkowy musi być
No i najlepiej żebytakie sosy to gęste były.... ale mam wymagania Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:33, 30 Paź 2006    Temat postu:

czosnkowy to bierzesz majonez, smietane (niektorzy daja troche musztardy) duuuuuzo czosnku najlepiej swiezy, sproszkowany tez moze byc, troche pieprzu i gotowe Wesoly sosik musi troche polezec w lodowce zeby byl lepszy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bajka8
Wielka Foremka
Wielka Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 9:59, 31 Paź 2006    Temat postu:

Sos zielony:
jogurt naturalny+majonez+czosnek+szczypiorek

Łyżkę jogurtu (im gęstszy tym lepszy np. bakoma) z dodatkiem 1 ząbku czosnku i pół pęczka szczypiorku miksuję blenderem. Dodaję lyżkę majonezu, resztę jogurtu z kubeczka (gdy zmiksuje się cały na raz to traci na gęstości), trochę soli i pieprzu mieszam delikatnie i gotowe.

Smacznego[/url]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ani@
Wielka Foremka
Wielka Foremka



Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mississauga, Kanada

PostWysłany: Śro 15:02, 01 Lis 2006    Temat postu:

cebulowy:
zupke w proszku cebulowa zmieszac z gesta smietana lub serkiem homo. Doprawic troszke.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 17:06, 01 Lis 2006    Temat postu:

hehe Ani@ super przepis Wesoly ja tez czasami takie z dziwnych polproduktow robe Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
k0k
Wielka Foremka
Wielka Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 124
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:41, 02 Lis 2006    Temat postu:

a może grecki tzatziki??
przywożę ze sobą przyprawę więc jest szybciej ale samemu też można
kupujemy serek homogenizowany smak naturalny (nie waniliowy) lub czosnkowy ostatnio mam Ostrowia, jogurt naturalny, czosnek, ogórki-niezbyt duże, koperek i przyprawy
ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach jak ma duże oczka to się ich pozbywamy ale jak są małe to mogą być - odstawiamy aby puścił sok-można posolić to szybciej woda wyjdzie chociaż teraz ogórasy nie mają jej dużo, serek przekładamy do naczynia i mieszamy z jogurtem aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany jak się dobrze połączy to dodajemy czosnek najlepiej przeciśnięty albo może ten w kostkach będzie dobry (ja mam gotową przyprawę więc ten problem odpada) potem odciśnięty starty ogórek sól pieprz do smaku no i pokrojony drobno koperek, całość wstawiamy do lodówki aby nabrał mocy próbujemy po dłuższej chwili bo dopiero wtedy czuć czy jeszcze coś trzeba


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AgaG
Wielka Foremka
Wielka Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 11:49, 02 Lis 2006    Temat postu:

Ani@ spróbuję na pewno - dzięki Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Pią 12:07, 10 Lis 2006    Temat postu:

znalazlam troche fajnych sosow i dressingow Wesoly

Sos pesto z bazylią

2 łyżki prażonych orzeszków-pine
2 duże ząbki czosnku
2 0 3/4 filiżanki świeżych liści bazylii
2 łyżki startego świeżego parmezanu
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki oliwy extra virgin

Do miksera wrzucić orzeszki, czosnek i zmiksować, dodać liście bazylii, ser i sok z cytryny i zmiksować. Nastawić mikser na najniższe obroty i stopniowo dodawać oliwę. Miksować aż sos będzie gładki. Przełożyć do słoiczka i trzymać w lodówce.


Ziołowy sos pesto

2 łyżki pine nuts, prażonych
2 duże ząbki czosnku
2 filiżanki szpinaku
3/4 filiżanki świeżej posiekanej pietruszki
1/2 filiżanki listków rukoli
1/2 filiżanki świeżych liści oregano
1/4 filiżanki świeżych liści tymianku
1/4 filiżanki świeżego szczypiorku
2 łyżki świeżo startego parmezanu
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy extra vergin

Zmiksować orzeszki i czosnek, dodać pozostałe składniki bez oleju i zmiksować. Nastawić mikser na najniższe obroty i stopniowo dodawać oliwę. Miksować aż sos będzie gładki. Przełożyć do słoiczka szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.



Oregano pesto

2 i pół filiżanki szpinaku
2 filiżanki świeżych liści oregano
1 filiżanka świeżej posiekanej pietruszki
2 łyżki stołowe świeżo startego parmezanu
2 łyżki pistacji
4 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
2 duże ząbki czosnku

Zmiksować wszystkie składniki bez oliwy. Nastawić mikser na najniższe obroty i stopniowo dodawać oliwę. Miksować aż sos będzie gładki. Przełożyć do słoiczka, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.



Pomidorowy sos Pesto

180 gram suszonych pomidorów pakowanych bez oleju
3 filiżanki gotowanej wody
2 łyżki pine nuts
2 duże ząbki czosnku
2/3 filiżanki świeżo startego parmezanu
1/4 filiżanki pietruszki
3 łyżki wytrawnego białego wina

Pomidory włożyć do wrzącej wody. Odstawić na godzinę, aż pomidory będą miękkie. Pomidory osuszyć zostawiając pół filiżanki wody z pomidorów. Zmiksować orzeszki i czosnek. Dodać pomidory, bazylię, ser i pietruszkę i zmiksować. Pozostawić mikser włączony i stopniowo dodawać pozostawioną wodę z pomidorów i wino. Zmiksować aż sos będzie gładki. Przechowywać w lodówce.



sos z grillowanych pomidorowów

20 pomidorów (przekrojonych na połówki)
sól i pieprz do smaku

Pomidory grillować, skórą na wierzch na lekko naoliwionej blasze. Włożyć do miksera, zmiksować i doprawić do smaku. Można dodać łyżeczkę oliwy z oliwek i wyciśniety ząbek czosnku.



sos paprykowy

3 filiżanki posiekanej czerwonej papryki
1 ząbek czosnku (wyciśnięty)
1 filiżanka bulionu drobiowego
1 łyżka sosu pomidorowego
1/4 łyżeczki soli
kilka kropel sosu Tabasco (lub innego bardzo ostrego sosu paprykowego)
1-2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Wszystkie składniki połączyć i doprowadzić do wrzenia. Zmiejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Miksować składniki aż sos będzie gładki. Podawać z makaronem. Danie warto posypać świeżą bazylią lub parmezanem. Lub na zimno jako dip do grzanek i chipsów.

MIKROFALA:
Paprykę i czosnek (pod przykryciem) włożyć do mikrofali na 3-4 minuty, aż warzywa będą miękkie. Dodać pół filiżanki bulionu, pasty pomidorowej, doprawić solą i pieprzem. Gotować nie przykryte najwyżej 2-3 minuty. Zmiksować aż sos będzie gładki.



Dressing bekonowy

4 plastry bekonu (pokrojone)
1/2 łyżeczki soli czosnkowej (góra 1)
1 łyżeczka oregano
łyżeczka sezamu
łyżeczka sosu Worcestershire
ocet winny do smaku

Ugotować bekon, sól czosnkową, oregano i sezam na małym ogniu aż bekon będzie gotowy (od czasu do czasu mieszać) Dodać sos worcestershire i ocet. Dokładnie wymieszać.



Dressing koperkowo-ogórkowy

1 średniej wielkości ogórek (obrany i podzielony)
1 filiżanka jogurtu
szczypta soli
szczypta czosnku
1/2 łyżeczki koperku
2 łyżeczki musztardy Dijon
pieprz do smaku

Zmiksować wszystkie składniki i odstawić do lodówki na kilka godzin aż dressing "przejdzie smakiem".



Grecki dressing czosnkowy

1 opakowanie jogurtu (o niskiej zawartości tłuszczu)
2 średniej wielkości ogórki (oczyszczone, obrane i pokrojone)
2 wyciśnięte ząbki czosnku
3 łyżki świeżego posiekanego koperku

Połączyć składniki i zmiksować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.



Dressing pomidorowo-czosnkowy
(3 filiżanki)

2 filiżanki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczka czosnku
2 średnie pomidory (pokrojone w kostkę)

Zmiksować składniki i schłodzić.



Francuski dressing

1/2 filiżanki oliwy
mała obrana cebulka
1/4 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczka soli
mała papryka
1 łyżka cukru lub miodu
2 krople sosu Worcestershire
1 łyżka soku z cytryny

Zmiksować wszystkie składniki razem aż sos będzie gładki. Trzymać w chłodnym miejscu.
Aby sos był łagodniejszy możemy pominąć cebulkę, sos Worcestershire i musztardę. A zamiast soku z cytryny można użyć octu jabłkowego. Zawsze podawać sos schłodzony.



Dressing kremowy

pół łyżeczki soli
1 łyżka mąki
łyżeczka ostrej musztardy
łyżka cukru
łyżka masła
2 żółtka
3/4 filiżanki kremówki
1/4 filiżanki octu

Zmiksować mąkę, sól, musztardę i cukier. Dodać masło i wymieszać. Ubić. Podczas ubijania dodać żółtka jajek. Na końcu dodać kremówkę i już na samiutkim końcu ocet. Przełożyć do małego garnuszka i podgrzewać na parze (mały garnek w większym garnku) aż sos zgęstnieje. Schłodzić i podawać zimny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum wesole foremki Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin