Forum wesole foremki Strona Główna wesole foremki
forum dla kobiet nowoczesnych :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

dynia...wariacje

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum wesole foremki Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 22:20, 08 Lis 2006    Temat postu: dynia...wariacje

Mam dynie i chce z niej zrobic cos pysznego, jakie macie propozycje ?? Mace jakies sprawdzone dania ??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ziowik
Super Foremka
Super Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 230
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 23:19, 08 Lis 2006    Temat postu:

placki dyniowe Wesoly zupa dyniowa .. zaraz poszukam czegoś

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 23:50, 08 Lis 2006    Temat postu:

ziowik napisał:
placki dyniowe Wesoly zupa dyniowa .. zaraz poszukam czegoś


fajowo Wesoly poprosze Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ziowik
Super Foremka
Super Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 230
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 23:59, 08 Lis 2006    Temat postu:

Zupa z dyni
60 dag dyni, 4 szklanki wywaru z włoszczyzny, 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego, szklanka chudego jogurtu, pół łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku, szczypta cukru, sól

Dynię umyć, obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, podlać szklanką wrzącego wywaru i ugotować pod przykryciem. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować, wymieszać z wywarem i przecierem pomidorowym, przyprawić cukrem i solą. Zdjąć z ognia, zabielić jogurtem, posypać zieleniną. Podawać gorącą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ziowik
Super Foremka
Super Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 230
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 0:02, 09 Lis 2006    Temat postu:

Placki dyniowe

Składniki:
2 szkl. maki
15 dkg dyni
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
1,2 szkl. kefiru
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Połączyć mąkę, jajko, kefir. Masa powinna być gęsta - w razie potrzeby należy dodać wiecej mąki.
Dodać do ciasta proszek do pieczenia, sól i cukier.
Wymieszać i odstawić na pół godziny. Gdy ciasto podrośnie dodać utartą dynię, wymieszać.
Piec na rozgrzanym oleju, na małym gazie z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 0:04, 09 Lis 2006    Temat postu:

dziek Wesoly pewnie jutro bede cos pichcic Wesoly smacznie brzmi Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ziowik
Super Foremka
Super Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 230
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 0:18, 09 Lis 2006    Temat postu:

placki są boskie.. aaaa.. aż mi sie zamarzyły.. ale gdzie ja o północku dostanę dynię musi poczekać.. cholerne zachciewajki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:34, 09 Lis 2006    Temat postu:

hehe Wesoly ja dzis robie !!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Pią 10:02, 10 Lis 2006    Temat postu:

W najnowszym numerze "Kuchnia" sa przepisy na dania z dyni:

prosze bardzo......... Wesoly

Zapiekanka (dla 4 osób)

1 cebula, 2 ząbki czosnku, 6 pieczarek, oliwa do smażenia, 400 g mielonej chudej wieprzowiny, 1 puszka pomidorów (400 g), sól, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki chilli, 2 łyżki oregano, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 dynia (1 kg), 2 pomidory, 200 g żółtego sera

Obraną cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy, oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy oliwę i kolejno wrzucamy na patelnię cebulę, czosnek, pieczarki i mieloną wieprzowinę. Smażymy, aż mięso straci krwisty kolor. Dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki i przyprawy - sól, pieprz, chilli, jedną łyżkę oregano, zioła prowansalskie i posiekaną natkę. Jeszcze chwilę dusimy. Miąższ dyni i pomidory kroimy na plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami dynię i mięso, na wierzchu kładziemy pomidory, posypujemy pozostałym oregano i tartym żółtym serem. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.


Korzenny placek z dyni

1 dynia (ok. 2 kg), 200 g masła, 150 g cukru pudru, 5 jajek, 1 torebka cukru waniliowego, 300 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 2 i 1/2 łyże-czki mielonego imbiru, 3 łyżeczki mielonego cynamonu, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, tłuszcz do smarowania formy

Miąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy cukier waniliowy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, gałką, imbirem i cynamonem. Wsypujemy do żółtek z cukrem, wciąż miksując. Do masy dodajemy posiekaną dynię, orzechy i ubite białka. Pieczemy w natłuszczonej formie 50 minut (w 200°C) i zostawiamy jeszcze na pół godziny w wyłączonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem.


Powidła dyniowo--pomarańczowe(na 2-3 słoiczki 0,25 l)

1 dojrzała, żółta dynia (ok. 2 kg),2 pomarańcze, 4-5 łyżek wody, 250 g cukru, sok z 2 cytryn, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 5 łyżek otartej skórki pomarańczowej

Dynię oczyszczamy z pestek i skóry i kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki. Mieszamy z dynią, zalewamy 4-5 łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż składniki rozgotują się na jednolitą masę. Przecieramy mus przez sito, dodajemy cukier, sok z cytryn, imbir i skórkę pomarańczową. Smażymy do żądanej gęstości i rozkładamy do słoików. Powidła można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie lub pasteryzować i przenieść do spiżarni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum wesole foremki Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin