|
wesole foremki forum dla kobiet nowoczesnych :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aloha
Bombowa Foremka
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 22:20, 08 Lis 2006 Temat postu: dynia...wariacje |
|
|
Mam dynie i chce z niej zrobic cos pysznego, jakie macie propozycje ?? Mace jakies sprawdzone dania ??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ziowik
Super Foremka
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 230
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Śro 23:19, 08 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
placki dyniowe zupa dyniowa .. zaraz poszukam czegoś
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aloha
Bombowa Foremka
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 23:50, 08 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
ziowik napisał: | placki dyniowe zupa dyniowa .. zaraz poszukam czegoś |
fajowo poprosze
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ziowik
Super Foremka
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 230
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Śro 23:59, 08 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Zupa z dyni
60 dag dyni, 4 szklanki wywaru z włoszczyzny, 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego, szklanka chudego jogurtu, pół łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku, szczypta cukru, sól
Dynię umyć, obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, podlać szklanką wrzącego wywaru i ugotować pod przykryciem. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować, wymieszać z wywarem i przecierem pomidorowym, przyprawić cukrem i solą. Zdjąć z ognia, zabielić jogurtem, posypać zieleniną. Podawać gorącą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ziowik
Super Foremka
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 230
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 0:02, 09 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Placki dyniowe
Składniki:
2 szkl. maki
15 dkg dyni
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
1,2 szkl. kefiru
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Połączyć mąkę, jajko, kefir. Masa powinna być gęsta - w razie potrzeby należy dodać wiecej mąki.
Dodać do ciasta proszek do pieczenia, sól i cukier.
Wymieszać i odstawić na pół godziny. Gdy ciasto podrośnie dodać utartą dynię, wymieszać.
Piec na rozgrzanym oleju, na małym gazie z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aloha
Bombowa Foremka
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 0:04, 09 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
dziek pewnie jutro bede cos pichcic smacznie brzmi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ziowik
Super Foremka
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 230
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 0:18, 09 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
placki są boskie.. aaaa.. aż mi sie zamarzyły.. ale gdzie ja o północku dostanę dynię musi poczekać.. cholerne zachciewajki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aloha
Bombowa Foremka
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 9:34, 09 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
hehe ja dzis robie !!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sista
Bombowa Foremka
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: koło Krakoffa ;)
|
Wysłany: Pią 10:02, 10 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
W najnowszym numerze "Kuchnia" sa przepisy na dania z dyni:
prosze bardzo.........
Zapiekanka (dla 4 osób)
1 cebula, 2 ząbki czosnku, 6 pieczarek, oliwa do smażenia, 400 g mielonej chudej wieprzowiny, 1 puszka pomidorów (400 g), sól, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki chilli, 2 łyżki oregano, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 dynia (1 kg), 2 pomidory, 200 g żółtego sera
Obraną cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy, oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy oliwę i kolejno wrzucamy na patelnię cebulę, czosnek, pieczarki i mieloną wieprzowinę. Smażymy, aż mięso straci krwisty kolor. Dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki i przyprawy - sól, pieprz, chilli, jedną łyżkę oregano, zioła prowansalskie i posiekaną natkę. Jeszcze chwilę dusimy. Miąższ dyni i pomidory kroimy na plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami dynię i mięso, na wierzchu kładziemy pomidory, posypujemy pozostałym oregano i tartym żółtym serem. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
Korzenny placek z dyni
1 dynia (ok. 2 kg), 200 g masła, 150 g cukru pudru, 5 jajek, 1 torebka cukru waniliowego, 300 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 2 i 1/2 łyże-czki mielonego imbiru, 3 łyżeczki mielonego cynamonu, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, tłuszcz do smarowania formy
Miąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy cukier waniliowy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, gałką, imbirem i cynamonem. Wsypujemy do żółtek z cukrem, wciąż miksując. Do masy dodajemy posiekaną dynię, orzechy i ubite białka. Pieczemy w natłuszczonej formie 50 minut (w 200°C) i zostawiamy jeszcze na pół godziny w wyłączonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem.
Powidła dyniowo--pomarańczowe(na 2-3 słoiczki 0,25 l)
1 dojrzała, żółta dynia (ok. 2 kg),2 pomarańcze, 4-5 łyżek wody, 250 g cukru, sok z 2 cytryn, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 5 łyżek otartej skórki pomarańczowej
Dynię oczyszczamy z pestek i skóry i kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki. Mieszamy z dynią, zalewamy 4-5 łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż składniki rozgotują się na jednolitą masę. Przecieramy mus przez sito, dodajemy cukier, sok z cytryn, imbir i skórkę pomarańczową. Smażymy do żądanej gęstości i rozkładamy do słoików. Powidła można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie lub pasteryzować i przenieść do spiżarni.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|