Forum wesole foremki Strona Główna wesole foremki
forum dla kobiet nowoczesnych :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Owoce morza

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum wesole foremki Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zetina
Super Foremka
Super Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 229
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 0:11, 02 Lis 2006    Temat postu: Owoce morza

Mam w zamrażalniku kilogramowy worek (krewetki, kalmary, małże itp) co mam z tym zrobić ? nie mam pomysłu, a na czarnej oliwce nic nie brzmi zachęcajaco.
Prosze o pomysły i przepisy Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
k0k
Wielka Foremka
Wielka Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 124
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:33, 02 Lis 2006    Temat postu:

kalmary w cieście są pyszne robi sie je chyba tak jak kotlety czyli do roztrzepanego jajka potem bułka tarta, albo w cieście naleśnikowym może znajdę gdzies przepis to wkleję
małż nie cierpię więc nie wiem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:48, 02 Lis 2006    Temat postu:

Zetina trafilas w moj czuly punkt !! Uwielbiam owoce morza !!

Spaghetti frutti di mare

Składniki:
- opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (ok. 25 dag),
- opakowanie dobrego koncentratu pomidorowego - 0,5 l,
- 2 łyżki masła,
- szklanka białego, wytrawnego wina,
- sól, pieprz, ostra papryka, szczypta szafranu, 2 ząbki czosnku,
- makaron spaghetti.

Jak przyrządzić?
1. gotujemy makaron na dwie osoby.
2. Na rozgrzane masło wrzucamy rozmrożone owoce morza, dusimy ok 5 minut, dolewamy wino, sos pomidorowy i dusimy aż do uzyskania dobrej konsystencji sosu, doprawiamy rozgniecionym czosnkiem i przyprawiamy do smaku.
3. Gorącym sosem polewamy makaron, można posypać parmezanem.



Jambalaya z krewetkami

Składniki:
• 35 dag mrożonych krewetek
• 25 dag gotowanej szynki
• zielona papryka
• czerwona papryka
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• puszka pomidorów w zalewie
• szklanka ryżu długoziarnistego
• 3 szklanki gorącego bulionu instant
• 2 łyżki oleju
• 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
• 1/2 liścia laurowego
• łyżeczka sosu sojowego
• 3 krople sosu tabasco
• 2 łyżki natki pietruszki
• łyżeczka pieprzu
• łyżeczka soli

Sposób wykonania:
Ryż opłukać i osączyć. Krewetki rozmrozić, wypłukać pod bieżącą wodą i osączyć.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Szynkę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę, czosnek oraz paprykę i dusić na małym ogniu 5 minut, tak aby warzywa się nie przyrumieniły. Dodać pomidory wraz z zalewą, tymianek, liść laurowy, sól, pieprz i 2 szklanki bulionu. Dusić 10 minut, następnie włożyć szynkę, oraz krewetki i zagotować. Dodać ryż, sos tabasco i sos sojowy. Dusić na małym ogniu około 40 minut, aż ryż będzie miękki.
W miarę potrzeby dolewać resztę bulionu. Przed podaniem posypać potrawę natką pietruszki.



Smażone jarzynki z imbirem, małżami i sosem sojowym


Składniki:
• około pół kg mieszanych chińskich jarzyn (gotowa mieszanka) albo wziąć bok choy (chińska kapustka), chińskie brokuły, gatunek małego młodego szpinaku
• 3 łyżki orzechowej oliwy
• łyżka oliwy sezamowej
• imbir w cienkich plasterkach (pół łyżki)
• 4 zielone cebulki - drobno pokrojone
• 2 łyżki sos ostrygowy (musi być gotowy w buteleczkach, nie da się samemu zrobić)
• łyżka sosu sojowego

Wykonanie:
Oczyścić jarzynki, szpinak trzymać osobno, aby dodać na samym końcu. Pokroić w paski chińskie brokuły i w ćwiartki bok-choy. Wrzucić do wrzątku na 1,5 minuty, szybko odcedzić. Do dużego, gorącego woka wlać oliwy i imbiru na 30 sekund, dorzucić cebulkę i resztę składników, szybko zamieszać.
Następnie mieszać jarzyny tak, aby się usmażyły. Na samym końcu dodać szpinak. Mieszać wszystko aż do pokrycia warzyw oliwą. Przyprawić do smaku smażąc nie dłużej, niż minutę i natychmiast podawać. Porcja na 4-6 osób.


Krewetki ogniste

Składniki:
30 dkg średnich krewetek
2 łyżki masła
olej
ząbek czosnku
2 suszone papryczki chili
1 łyżka soku z cytryny
sól

Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. W rondlu rozgrzać masło z olejem, dodać grubo pokruszone papryczki chili, czosnek, sok z cytryny. Chwilę razem poddusić, dodać krewetki, zamieszać. Krewetki ułożyć na żaroodpornym półmisku i zapiekać przez 10 minut w piekarniku, polewać pozostałym ze smażenia tłuszczem.



Krewetki w sosie czosnkowym


8 krewetek z zalewy
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
pęczek natki
sok i skórka starta z 1 cytryny

Krewetki opłukać z zalewy i osuszyć. Na dobrze rozgrzanej oliwie smażyć krewetki ok. 5 minut. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Do krewetek na patelni wlać sok z cytryny oraz dodać natkę i czosnek. Chwilę dusić mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu umieścić krewetki polane sosem. Podawać razem z pieczywem czosnkowym oraz z sałatką z sosem winegret i z wytrawnym winem.


Krewetki z patelni pychotka

Składniki:
40 średnich krewetek
fasolka mamut lub szparagowa
1 główka czosnku
sok z cytryny
masło
oliwa z oliwek
sól, biały pieprz

Sposób wykonania:
Krewetki, a ściślej odwłoki (ogonki) obrać ze skorupek, usunąć czarne żyłki, opłukać i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Czosnek podzielić na ząbki, obrać 4 ząbki czosnku zmiażdżyć w prasce , rozetrzeć z solą i pieprzem, wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego, zamarynować w tym krewetki. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Fasolkę oczyścić, ugotować na chrupko w osolonej wodzie. Nie przykrywać aby zachowała piękny kolor, odcedzić, pozostawić w ciepłym miejscu. Pozostałe ząbki czosnku rozgnieść, na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło, zeszklić czosnek, włożyć krewetki i smażyć po 1 - 1,5 minuty z każdej strony. Gdy stracą szklisty wygląd i staną się różowe, zdjąć z ognia, usmażone krewetki skroplić sokiem z cytryny, wymieszać. Podawać na półmisku ozdobionym strąkami fasoli z dodatkiem grzanek z bułki francuskiej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:52, 02 Lis 2006    Temat postu:

Krewetki smażone w cieście

30 dag konserwowych krewetek, 2 łyżki mąki, jajo, 9 łyżek oleju, sól, pieprz

Do przesianej mąki dodać żółtko, łyżkę oleju i sól do smaku. Wymieszać i dolać tyle wody (lub mleka), żeby ciasto było nieco gęściejsze niż naleśnikowe. Odstawić je na godzinę, a potem dodać ubitą pianę z białka i wymieszać. Odcedzone z zalewy i opłukane krewetki maczać w cieście i od razu smażyć z obu stron w dużej ilości oleju. Już usmażone oprószyć lekko pieprzem. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z dodatkiem sosu zrobionego z majonezu i korniszonów. (Podobnie można przygotować kalmary i małże).


Paella z owocami morza

Składniki:
paczka owoców morza 250 g, 4 pomidory, 2 cebule, czosnek, sól, ryż, oliwa z oliwek

Jak przyrządzić?
Ryż ugotować na parze. Pomidory sparzyć, pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę z oliwek. Pokroić cebulę w kosteczkę i wrzucić na pomidory. Całość wymieszać i dusić ze sobą. W międzyczasie obrać 2-3 (wg uznania) ząbki czosnku i przepuścić przez praskę do czosnku, dodać do pomidorów z cebulą. Całość wymieszać i dodać soli. Rozmrożone owoce morza ugotować na parze ok. 5-10 min. Ugotowane owoce morza dodać na patelnię, wymieszać, ewentulanie doprawić. Na końcu dodać ugotowany ryż i całość wymieszać. Zagrzać całość na patelni przez ok. 5-7 min.

Potrzebne przybory:
patelnia, praska do czosnku

Uwagi:
Najpierw rozmrozić owoce morza - najlepiej w lodówce. Pamiętać, aby cebulę dodać do pomidorów, a nie odwrotnie, ponieważ tylko wtedy nabiera ona słodkawego smaku, który nadaje tej potrawie cały urok Smile


Krewetki z kokosami

krewetki,
2 orzech kokosowe,
sól,
1 cebula,
2 strąki papryki
chili
Ugotować krewetki i usuń łuski. Rozdrobnij miąższ kokosu i wymieszaj z 0,75 l wody. Włożyć krewetki do rondla wraz z drobno posiekaną cebulą. Dodaj mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:55, 02 Lis 2006    Temat postu:

Owoce morza w cieście

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
200 g duzych krewetek,
300 g kalmarow,
300 g malych rybek,
300 g bialej ryby.
Ciasto:
125 g maki,
1 lyzka oliwy,
200 ml piwa,
2 bialka,
sol, bialy pieprz,
1 l oleju do smazenia,
2 cytryny do przybrania.

1. Male rybki wypatroszyc, oplukac. Biala rybe oplukac, pokroic na duze kawalki
i wyjac wszystkie osci. Krewetki wyjac ze skorupek, usunac czarne zylki,
umyc w osolonej wodzie. Kalmary oczyscic, oplukac pod biezaca woda. Pokroic
na pierscienie. Krewetki i kalmary osuszyc papierowymi serwetkami.
2. Przygotowac ciasto: do miski wsypac make, dodac sol i pieprz. Rozmieszac piwo z oliwa, wlac do miski. Rozetrzec na jednolita mase, odstawic na 30 min.
Przed smazeniem ubic bialka. Dodac do ciasta, delikatnie wymieszac.
3. W duzym, plaskim garnku rozgrzac dobrze olej. Owoce morza i kawalki ryb zanurzac w przygotowanym ciescie, smazyc po kilka sztuk na zloty kolor ze
wszystkich stron. Usmazone kawalki wyjmowac cedzakowa lyzka, osaczyc.
4. Podawac gorace z grzankami, pokrojona cytryna i sosem majonezowym.


Krewetki z czosnkiem (tajskie)

Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
400 g krewetek,
10 zabkow czosnku,
100 g grzybow aromatycznych lub suszonych prawdziwkow,
1/4 szklanki oleju,
1/4 szklanki mleka kokosowego,
2 lyzki sosu rybnego,
1 maly korzen kolendry lub pietruszki,
10 ziaren pieprzu,
do przybrania swieze czerwone papryczki chilli, ogorek, cebulka
dymka, listki pietruszki.

1. Krewetki obrac ze skorupki i umyc. Czosnek obrac i pokroic w platki.
2. Pietruszke umyc, obrac i pokroic w talarki, grzyby namoczyc w goracej wodzie, korzonki odrzucic, pieprz utluc w mozdzierzu.
3. Na patelni rozgrzac olej, podsmazyc czosnek i pietruszke na zloty kolor.
4. Dodac krewetki, mleko kokosowe, grzyby, pieprz i sos rybny, wymieszac i gotowac na srednim ogniu, az krewetki beda odpowiednio miekkie.
5. Przelozyc na polmisek i przybrac kwiatkami z chilli, liscmi z ogorka, palemkami z dymki i listkami pietruszki.


Krewetki z czosnkiem (hiszpanskie)

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
600 g duzych krewetek swiezych lub mrozonych,
8 lyzek oleju,
1 mala ostra papryczka,
4 zabki czosnku,
4 galazki zielonej pietruszki do przybrania.

1. Swieze krewetki umyc, obrac ze skorupek, usunac igly i czarne zylki. Oplukac
w osolonej wodzie i osaczyc na sicie. Mrozone krewetki mozna rozmrozic wkladajac w zamknietej, plastykowej torebce do zimnej wody. Mrozonych nie plukac
w slonej wodzie.
2. Papryczke umyc, wyjac gniazdo nasienne i pokroic na 12 kawalkow. Czosnek
obrac, oplukac i drobno posiekac.
3. W duzej misce wymieszac krewetki z czosnkiem i lekko osolic. Odstawic na 5
min.
4. Do 4 koktailek wlac po 2 lyzki oleju, wlozyc po 3 kawalki papryczki i porcje
krewetek. Wymieszac, wstawic do srednio goracego piekarnika. Piec tak dlugo,
az krewetki beda rozowe (ok. 15 min). Podczas pieczenia odwrocic kilka razy.
5. Podawac od razu ze swiezym, bialym pieczywem lub grzankami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
k0k
Wielka Foremka
Wielka Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 124
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:56, 02 Lis 2006    Temat postu:

wow coś z kalmarów poproszę bo poza nimi oraz krewetkami i ośmiornicami reszta mi nie wchodzi

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Czw 9:58, 02 Lis 2006    Temat postu:

Zupa z owoców morza

Składniki:
- 20 dag oczyszczonych mieszanych owoców morza
- 1 l bulionu
- 2 pokrojone łodygi trawy cytrynowej
- 4 dag korzenia galgantu (lub imbiru)
- 4 listki limonki kaffir (lub 2 kawałki skórki z limonki)
- 10 dag pieczarek pokrojonych na ćwiartki
- 1 łyżka pasty chili
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki soku z limonki
- 5 małych
- drobno pokruszonych papryczek chili (lub mniej
- bo danie będzie bardzo ostre)
- kilka listków kolendry

Sposób przyrządzania:

Zagotuj bulion, dodaj trawę cytrynową, galgant, listki limonki kaffir oraz grzyby. Gotuj 3 minuty. Dodaj pastę chili, pomidory i owoce morza, gotuj na bardzo małym ogniu. Przypraw zupę do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i pokruszoną chili, posyp kolendrą. Podawaj z ryżem.



Tarta z owocami morza

Składniki:
- 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta
- Nadzienie:
- 1 puszka muli (25 dag)
- 1 puszka krewetek (10 dag)
- 1 szklanka śmietany 18-procentowej
- 2 żółtka
- 5 dag startego sera gruye' re
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
- sól

Sposób przyrządzania:

Formę do pieczenia tart starannie wylepić ciastem (wystające poza brzegi formy ciasto obciąć). Wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (ciasto musi się lekko zrumienić).
Przygotować nadzienie: śmietanę wymieszać mikserem z żółtkami, posolić i doprawić pieprzem. Mule oraz krewetki osączyć z zalewy. Na podpieczonym cieście ułożyć mule i krewetki, zalać sosem śmietanowym, posypać serem i natką. Piec jeszcze 30 min.
Tartę podawać na ciepło, z sałatką sezonową



Sushi nigri - ryż z rybą lub owocami morza

Składniki:
- zakwaszony ryż shari
- chrzan wasabi
- płatki surowej ryby

Sposób przyrządzania:

Porcja sushi nigri dla jednej osoby to około 8 sztuk. Uformuj w palcach porcję ryżu wielkości piłeczki do ping-ponga (ok. 16 g). Na lewej dłoni połóż płatek surowej ryby i delikatnie posmaruj chrzanem wasabi. Na rybę połóż kulkę ryżu i ostrożnie odwróć, tak aby ryba była u góry. Teraz uformuj rybę i ryż w podłużny wałeczek. Robi się to bardzo delikatnie kciukiem i palcem środkowym. Jedno sushi nigri powinno ważyć około 40-44 gramów.
Rodzje sushi nigri (w zależności od dodatków): SAKE z łososiem, MAGURO z tuńczykiem, IKURA z kawiorem z łososia, EBI z gotowaną krewetką, AMA EBI z krewetką słodką, UNAGI z grillowanym węgorzem, TAMAGO z omletem, SABA z makrelą, IKA z kalmarem, SUZUKI z sandaczem, HIRAME z halibutem, TAKO z ośmiornicą, TAI z doradą, IBODAI z rybą maślaną



SPAGHETTI Z OWOCAMI MORZA

Składniki:
- 30 dag spaghetti
- 1 kg muli świeżych lub mrożonych
- po 1/2 papryki zielonej
- czerwonej i żółtej (30 dag)
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek oliwy
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- słodka papryka w proszku
- sól
- świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

Mule oczyścić i opłukać. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Szalotkę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać paprykę oraz czosnek i lekko podsmażyć. W garnku roztopić masło, włożyć szalotkę i mule, posolić, oprószyć pieprzem i papryką. Wlać wino i gotować do otwarcia się muszli (3-5 min), wyjąć otwarte muszle, wyłuskać lekko ugotowane mule (można zostawić kilka muli w muszlach do przybrania). W garnku zagotować posoloną wodę, dodać łyżkę oliwy, wrzucić spaghetti i gotować 10 min. Następnie odcedzić i przełożyć do miski. Dodać mule, podsmażoną paprykę z czosnkiem, skropić łyżką oliwy i wymieszać. Na wierzchu ułożyć mule w muszlach i posypać natką pietruszki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Czw 9:59, 02 Lis 2006    Temat postu:

Lasagne Frutti di Mare (espresso)

Składniki:
- 8 płatów ciasta lasagne
- 250g mrozonych owoców morza
- 3\4 szklanki białego wytrawnego wina
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 4 łyżki parmezanu

Sposób przyrządzania:

jeżeli nie możemy kupić gotowych płatów ciasta można zrobić je samemu.Mieszamy 2 jajka z 200g maki ugniatamy ciasto.nastepnie wałkujemy ciasto i wycinamy z niego prostokątne płaty.Należy je ugotować w osolonej wodzie i z odrobiną oliwy aby się nie posklejały.SOS-Na rozgrzanej oliwie smazymy posiekany czosnek następnie dodajemy mieszanke owoców morza i wszystko podlewamy winem.Dusimy przez chwile.Następnie dodajemy posiekane pomidory z puszki i smażymy przez 2 min.Płaty ciasta przekładamy na zmiane z sosem.Na samej górze posypujemy parmezanem.Podajemy od raz bez pieczenia w piekarniku.Danie dla 2 osób.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 10:01, 02 Lis 2006    Temat postu:

Smażony ryż z krewetkami

Skladniki:

* 145 g długoziarnistego ryżu
* 1/2 łyżeczki soli
* 85 g mrożonego zielonego groszku
* 2 łyżki oleju roślinnego
* 3 drobno posiekane ząbki czosnku
* 2 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
* 1 roztrzepane jajko
* 100 g ugotowanych krewetek, bez skorupek (jeśli są zamrożone, należy je rozmrozić)

Sposób przygotowania:

* Ryż opłukać i odcedzić. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać ryż i 1/2 łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu 10 minut, aż ryż będzie miękki. Odcedzić. W tym samym czasie zagotować wodę w małym rondelku i wrzucić groszek, gotować 3-4 minuty, aż będzie miękki.
* Na średnim ogniu rozgrzać wok lub dużą patelnię o grubym dnie, posmarować dno i brzegi niewielką ilością oleju. Smażyć czosnek i dymkę 30 sekund, ciągle mieszając, następnie dodać jajka i energicznie mieszać kolejne 30 sekund, aż się lekko zetną.
* Dodać ugotowany ryż, groszek i krewetki. Smażyć 3 minuty, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają. Posolić do smaku


Krewetki smażone

20 średnich krewetek
10 ząbków czosnku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka białego octu winnego
2 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny

Krewetki obrać ze skorupek, usunąć czarne żyłki, opłukać i odsączyć. Dwa ząbki czosnku rozetrzeć z solą i pieprzem, dolać ocet i polać tym krewetki. Odstawić na 30 minut. Pozostałe ząbki czosnku rozgnieść, na patelni rozgrzać oliwę i masło, zeszklić czosnek na złoty kolor (2-3 minuty), włożyć krewetki i smażyć po 1,5 minuty z każdej strony. Gdy zrobią się różowe i nieprzezroczyste, zdjąć z ognia, usmażone krewetki skroplić sokiem z cytryny, wymieszać i podawać za świeżą bagietką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 10:02, 02 Lis 2006    Temat postu:

widze Sista ze tez jestes maniakiem owocow morza Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Czw 10:27, 02 Lis 2006    Temat postu:

aloha napisał:
widze Sista ze tez jestes maniakiem owocow morza Wesoly

Laughing niestety nie! sa bleeee...
ale pomyslalam ze Wam pomoge i kilka przepisow znalazlam WesolyWesolyWesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zetina
Super Foremka
Super Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 229
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 14:58, 02 Lis 2006    Temat postu:

kochane jesteście dziewczynki Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ziowik
Super Foremka
Super Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 230
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 20:20, 04 Lis 2006    Temat postu:

aaa. niecierpie owoców morza..brrr... jak kiedyś przez przypadek zjadłam kawałek pizzy z owocami morza i coś zachrzęściło mi między zębarmi to.. brr... było strasznie w każdym razie Wesoly
za to mój mąż lubi Wesoly i kupił sobie krewetki królewskie, pół kilo mrożonych... i niech sobie sam przyrządza, nie tknę Wesoly

chyba jedyne co kiedyś jadłam to małże, nawet wyskubywałam sie ze skorupek, plus makaron spagetti do tego. ale to było kilkanaście lat temu wtedy jeszcze tykałam takie jedzonko
gratuluję odwagi. ja wiem że to mięso jak kurczak, ale nie znoszę wszelkich żyłek, chrząstek, a wydaje mi się że w owocach morza same chrząstki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AgaG
Wielka Foremka
Wielka Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 17:15, 05 Lis 2006    Temat postu:

Uciekam z tego wątku ...... bleeee..... Cool

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum wesole foremki Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin