|
wesole foremki forum dla kobiet nowoczesnych :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nastusia
Wesoły Forumowicz
Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 11:05, 10 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
ja ze słonych robię najczęsciej na bazie sera białego zmeiszanego z bryndza (jest wtedy ostzrejsza), jest wówczas bardziej treściwa i mokra:
Spód (jak do tarty) powyzej macie mnsówto przepisów wiec nie wpisuję
Nadzienie serowe:
- mały ser biały (chyba mają 30 dag)
- jedno opakowanie bryndzy
- cebula w drobną kosteczkę
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Mieszam wszystko (kiedyś dodawałam jajko ale wtedy dla mnie jest trochę za tęgie)
Rozkładam taka masę na rozłozonym w tartownicy cieście
na tę baze serową kładę wg uznania: różyczki pogotowanych brokułów, plastry pomidora, łososia wedzonego, suszone pomidorki, oliwki.
I do pieca aż brzegi ciasta się zrumienią
A szpinakową robię tak ze podsmażam szpinak na maśle z czosnkiem i mieszam z tym serem (tylko daję go mniej a szpinaku wiecej) i zapiekam (tuż przed wyjeciem z pieca posypuję jeszecze żółtym serem)
Chyba wkrótce zrobię bo pod wpłyaem pisania mi już ślinka cieknie
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez nastusia dnia Pią 12:30, 10 Lis 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sista
Bombowa Foremka
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: koło Krakoffa ;)
|
Wysłany: Pią 12:01, 10 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Tarta mięsno - pieczarkowa
t a r t a:
• 25 dag mąki
• 1/2 kostki masła
• 3 gałązki natki
• tłuszcz do formy
• żółtko
• 2 cebule
• 30 dag pieczarek (mogą być inne grzyby)
• 30 dag mielonego mięsa
• 10 dag gotowanej szynki
• szklanka śmietany
• jajko
• 2 łyżki mleka
• bazylia
• sól, pieprz
Mąkę przesiać, dodać 1/2 łyżeczki soli, kawałki masła, żółtko oraz posiekaną natkę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki. Cebule obrać, pokroić w półplastry. Grzyby oczyścić pokroić na kawałki. Szynkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć szynkę z cebulą. Dodać mięso, wymieszać, smażyć, aż się zrumieni. Dodać grzyby, smażyć jeszcze chwilkę, ostudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczona formę. Ciasto nakłuć widelcem, podpiec 10 min. w temperaturze 200oC. Masę mięsno - grzybową przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko wymieszać z śmietana i mlekiem. Na ciasto wyłożyć mięso, posypać bazylią, polać śmietana z dodatkami. Piec 30-40 minut w temp. 220oC.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ziowik
Super Foremka
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 230
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sob 0:47, 11 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
mężulo robił już kilka razy tartę ze szpinakiem jak się doda do szpinaku ser feta w kawałkach to smakuje bosssssko
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aloha
Bombowa Foremka
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 10:37, 20 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
dzis chyba u nas tarta bo za mna chodzi...albo tortilla brokulowa
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aloha
Bombowa Foremka
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 10:44, 13 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
nastusia napisał: | ja ze słonych robię najczęsciej na bazie sera białego zmeiszanego z bryndza (jest wtedy ostzrejsza), jest wówczas bardziej treściwa i mokra:
Spód (jak do tarty) powyzej macie mnsówto przepisów wiec nie wpisuję
Nadzienie serowe:
- mały ser biały (chyba mają 30 dag)
- jedno opakowanie bryndzy
- cebula w drobną kosteczkę
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Mieszam wszystko (kiedyś dodawałam jajko ale wtedy dla mnie jest trochę za tęgie)
Rozkładam taka masę na rozłozonym w tartownicy cieście
na tę baze serową kładę wg uznania: różyczki pogotowanych brokułów, plastry pomidora, łososia wedzonego, suszone pomidorki, oliwki.
I do pieca aż brzegi ciasta się zrumienią
A szpinakową robię tak ze podsmażam szpinak na maśle z czosnkiem i mieszam z tym serem (tylko daję go mniej a szpinaku wiecej) i zapiekam (tuż przed wyjeciem z pieca posypuję jeszecze żółtym serem)
Chyba wkrótce zrobię bo pod wpłyaem pisania mi już ślinka cieknie |
dzis robie taka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|