Forum wesole foremki Strona Główna wesole foremki
forum dla kobiet nowoczesnych :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

tarta
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum wesole foremki Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nastusia
Wesoły Forumowicz
Wesoły Forumowicz



Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 11:05, 10 Lis 2006    Temat postu:

ja ze słonych robię najczęsciej na bazie sera białego zmeiszanego z bryndza (jest wtedy ostzrejsza), jest wówczas bardziej treściwa i mokra:

Spód (jak do tarty) powyzej macie mnsówto przepisów wiec nie wpisuję
Nadzienie serowe:
- mały ser biały (chyba mają 30 dag)
- jedno opakowanie bryndzy
- cebula w drobną kosteczkę
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Mieszam wszystko (kiedyś dodawałam jajko ale wtedy dla mnie jest trochę za tęgie)
Rozkładam taka masę na rozłozonym w tartownicy cieście
na tę baze serową kładę wg uznania: różyczki pogotowanych brokułów, plastry pomidora, łososia wedzonego, suszone pomidorki, oliwki.
I do pieca aż brzegi ciasta się zrumienią

A szpinakową robię tak ze podsmażam szpinak na maśle z czosnkiem i mieszam z tym serem (tylko daję go mniej a szpinaku wiecej) i zapiekam (tuż przed wyjeciem z pieca posypuję jeszecze żółtym serem)

Chyba wkrótce zrobię bo pod wpłyaem pisania mi już ślinka cieknie


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nastusia dnia Pią 12:30, 10 Lis 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Pią 12:01, 10 Lis 2006    Temat postu:

Tarta mięsno - pieczarkowa


t a r t a:
• 25 dag mąki
• 1/2 kostki masła
• 3 gałązki natki
• tłuszcz do formy
• żółtko
• 2 cebule
• 30 dag pieczarek (mogą być inne grzyby)
• 30 dag mielonego mięsa
• 10 dag gotowanej szynki
• szklanka śmietany
• jajko
• 2 łyżki mleka
• bazylia
• sól, pieprz



Mąkę przesiać, dodać 1/2 łyżeczki soli, kawałki masła, żółtko oraz posiekaną natkę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki. Cebule obrać, pokroić w półplastry. Grzyby oczyścić pokroić na kawałki. Szynkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć szynkę z cebulą. Dodać mięso, wymieszać, smażyć, aż się zrumieni. Dodać grzyby, smażyć jeszcze chwilkę, ostudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczona formę. Ciasto nakłuć widelcem, podpiec 10 min. w temperaturze 200oC. Masę mięsno - grzybową przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko wymieszać z śmietana i mlekiem. Na ciasto wyłożyć mięso, posypać bazylią, polać śmietana z dodatkami. Piec 30-40 minut w temp. 220oC.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ziowik
Super Foremka
Super Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 230
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 0:47, 11 Lis 2006    Temat postu:

mężulo robił już kilka razy tartę ze szpinakiem jak się doda do szpinaku ser feta w kawałkach to smakuje bosssssko

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 10:37, 20 Lis 2006    Temat postu:

dzis chyba u nas tarta bo za mna chodzi...albo tortilla brokulowa Mruga

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 10:44, 13 Cze 2007    Temat postu:

nastusia napisał:
ja ze słonych robię najczęsciej na bazie sera białego zmeiszanego z bryndza (jest wtedy ostzrejsza), jest wówczas bardziej treściwa i mokra:

Spód (jak do tarty) powyzej macie mnsówto przepisów wiec nie wpisuję
Nadzienie serowe:
- mały ser biały (chyba mają 30 dag)
- jedno opakowanie bryndzy
- cebula w drobną kosteczkę
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Mieszam wszystko (kiedyś dodawałam jajko ale wtedy dla mnie jest trochę za tęgie)
Rozkładam taka masę na rozłozonym w tartownicy cieście
na tę baze serową kładę wg uznania: różyczki pogotowanych brokułów, plastry pomidora, łososia wedzonego, suszone pomidorki, oliwki.
I do pieca aż brzegi ciasta się zrumienią

A szpinakową robię tak ze podsmażam szpinak na maśle z czosnkiem i mieszam z tym serem (tylko daję go mniej a szpinaku wiecej) i zapiekam (tuż przed wyjeciem z pieca posypuję jeszecze żółtym serem)

Chyba wkrótce zrobię bo pod wpłyaem pisania mi już ślinka cieknie


dzis robie taka Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum wesole foremki Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin