Forum wesole foremki Strona Główna wesole foremki
forum dla kobiet nowoczesnych :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

tarta
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum wesole foremki Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 9:16, 10 Lis 2006    Temat postu: tarta

Czy ktos z was kiedys robil tarte ?? Macie jakies przepisiki ??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Pią 9:27, 10 Lis 2006    Temat postu:

nie robilam..ale juz namierzylam forme i bede kupowac Wesoly

za to uwielbiam jesc
..szczegolnie w Coffee Republic - z bananami i czekolada!!!!!! mniammmmmm....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Pią 9:31, 10 Lis 2006    Temat postu:

znalazlam kilka fajnych przepisow:


Tarta brzoskwiniowa

Składniki:- 6 brzoskwiń
- 3/4 szklanki śmietany (22-proc.)
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 szklanka bitej śmietany

Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 15 dag posiekanego masła
- 2-3 łyżki zimnej wody

Sposób przyrządzania:
Zrób ciasto: mąkę, cukier i masło wyrób palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj zimną wodę i zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż ciastem formę do tarty i przykryj wierzch papierem do pieczenia. Obciąż placek (np. suchą fasolą lub grochem). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i piecz tartę z obciążeniem przez 10 minut. Zdejmij fasolę lub groch i papier, piecz jeszcze około 10 minut na złoty kolor.
Przygotuj masę: śmietanę, 2 łyżki cukru i jajko wymieszaj w miseczce mikserem na najniższych obrotach. Otrzymaną masę wylej na ciasto i wstaw ponownie na 10 minut do piekarnika. Brzoskwinie podziel na połówki, wyjmij pestki, połówki owoców pokrój na plastry. Białko ubij, do piany dodaj plasterki brzoskwiń i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij tartę i zwiększ temperaturę piekarnika do 200°C. Na podpieczoną tartę nałóż pianę z brzoskwiniami, posyp ostatnią łyżką cukru i raz jeszcze wstaw do piekarnika na 20 minut. Podawaj całkowicie ostudzoną z bitą śmietaną



Tarta dyniowa - torta di zucca - Aloha pisalas o dyni..to moze ta bedzie smaczna?! Wesoly


Składniki:
- 50 dag dyni
- 600 ml mleka
- 10 dag cukru
- odrobina imbiru
- szczypta cynamonu
- 3 jajka
- szczypta szafranu
- 3 łyżki masła
- 50 dag mrożonego ciasta francuskiego


Sposób przyrządzania:
Obierz dynię, miąższ pokrój na kawałki i zetrzyj na drobnej tarce. Gotuj 15 minut w 500 ml mleka. Ugotowaną dynię mocno odciśnij w gazie, wymieszaj z cukrem i przyprawami, dodaj jajka, masło i resztę mleka. Ciasto francuskie rozmroź i rozwałkuj na 2 cienkie krążki. Większym krążkiem ciasta wyłóż natłuszczoną formę na tartę, w środku rozsmaruj nadzienie dyniowe, Wygładź wierzch.
Nałóż drugi krążek ciasta, sklej brzegi. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Jeśli chcesz, aby ciasto było zupełnie takie samo jak w Toskanii, skrop je wodą różaną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Pią 9:44, 10 Lis 2006    Temat postu:

Tarta gruszkowa

Składniki:
Ciasto:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 10-12 dag zimnego masła
- 4-5 łyżek lodowatej wody

Wierzch:
- 1.2 kg gruszek (5 sztuk)
- 5-6 dag masła
- 1 szklanka cukru


Sposób przyrządzania:
Zrób ciasto: wymieszaj w misce obie mąki z cukrem i solą. Pokrój masło na kawałeczki i dodaj do ciasta. Szybko wyrób kruszonkę, skrop ją wodą i zagnieć (najlepiej widelcem), aby powstało jednolite ciasto. Trzeba to robić bardzo szybko, bo wyrabiane za długo ciasto stwardnieje i nie będzie kruche. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę (maksymalnie na 12 godzin). Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj gruszki: obierz je i przekrój na połówki. Każdą połówkę pokrój jeszcze wzdłuż na 3 części i usuń gniazda nasienne. W metalowej formie na tartę stop masło, wsyp cukier. Gotuj, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a karmel nabierze złotobrązowej barwy. Trwa to około 6 minut. Zdejmij formę z ognia, odstaw na 3 minuty, a następnie ułóż w niej cząstki gruszek tak aby lekko zachodziły jedna na drugą. Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy formy, przykryj gruszki. Ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 40 minut, aż się przyrumieni. Wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie na 15 minut. Następnie przykryj formę talerzem o nieco większej średnicy i odwróć formę, tak aby ciasto znalazło się na talerzu. Możesz podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.


Tarta owocowa najprostsza
Dla dziecka od: 1 roku


Składniki:
- upieczony blat kruchego ciasta z podwyższonym brzegiem
- 2 szklanki drobnych (lub rozdrobnionych) miękkich owoców - malin
- jeżyn
- poziomek
- truskawek
- drylowanych wiśni
- brzoskwini
- moreli
- obranych
- pozbawionych gniazd nasiennych i podgotowanych lekko gruszek
- jabłek
- 1 szklanka śmietanki kremówki (najlepiej 36-proc.)
- cukier puder w ilości zależnej od owoców i tego
- czy ciasto jest słodkie

Sposób przyrządzania:
Przygotuj owoce. Jeśli brzoskwinie, gruszki czy jabłka są twarde (nie dają się ukroić widelcem), lekko podgotuj je w minimalnej ilości porządnie osłodzonej wody, a następnie, gdy dadzą się nakłuć, wyjmij i osącz. Śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę wymieszaj delikatnie z owocami i wyłóż na upieczony blat. Dla większej atrakcyjności deseru możesz spód przed wyłożeniem bitej śmietany posmarować pasującym do owoców dżemem. Deser dobrze jest przed podaniem schłodzić w lodówce albo nawet potrzymać przez 1-2 godziny w zamrażarce (wtedy trzeba go z niej wyjąć około pół godziny przed podaniem).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 9:49, 10 Lis 2006    Temat postu:

A jakies na nieslodko Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Pią 9:51, 10 Lis 2006    Temat postu:

Tarta jabłkowa z budyniem
Dla dziecka od: 1 roku


Składniki:
- 500 g mrożonego ciasta francuskiego
- opakowanie budyniu waniliowego
- 4 jabłka zielone
- 2 jabłka czerwone
- rozmącone jajko


Sposób przyrządzania:
Ciasto rozmrażamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st C. Gotujemy budyń. Ciasto wałkujemy lekko podsypując mąką. Tniemy na prostokąty 10cm x 7,5 cm. Na każdy prostokąt nakładamy 2 łyżeczki budyniu. Jabłka (ze skórką) dzielimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w plasterki i układamy na budyniu, zielone i czerwone na przemian.
Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy aż ciasto wyrośnie i będzie złociste (ok. 15 min).
Przed podaniem polewamy resztą budyniu lub bitą śmietaną.


Tarta z masą migdałową

Składniki:
- Ciasto:
- 1 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej
- 12 dag schłodzonego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
do wysmarowania formy:
- 1/2 łyżki masła
- do przybrania ciasta:
- 1 papaja (30 dag)
- 6 łyżek dżemu pomarańczowego
- 1 łyżka likieru Curacao
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- Masa migdałowa:
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki rozkruszonych płatków migdałowych


Sposób przyrządzania:
Przygotować masę: masło zmiksować z cukrem pudrem. Nadal miksując, dodawać po jednym jajku. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Przygotować ciasto: do mąki dodać masło i drobno posiekać. Żółtko utrzeć z cukrem pudrem, solą, sokiem z cytryny oraz 1 łyżką zimnej wody, połączyć z mąką i szybko wyrobić. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty średnicy 20 cm wysmarowaną masłem.
Ciasto posmarować 3 łyżkami dżemu, a następnie masą migdałową. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Papaję obrać, łyżeczką usunąć pestki, pokroić na wąskie cząstki i ułożyć na cieście. Piec jeszcze 5-7 min. Zrumienione ciasto najpierw nieco ostudzić w formie, następnie wyjąć i ostudzić na siatce.
Pozostały dżem podgrzać z likierem i sokiem z cytryny. Przetrzeć przez sitko na cząstki papai.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Pią 10:09, 10 Lis 2006    Temat postu:

udalo sie..znalazlam nie na slodko Mruga



Tarta ziemniaczana

Tradycyjne danie główne rodem z kuchni francuskiej.
Wymagające nieco więcej wysiłku, ale za to efektowne i niedrogie.

Czas przygotowania: Przygotowanie: 45 minut; Chłodzenie ciasta: 30 minut; Pieczenie: 80 minut
Liczba porcji: 5


Składniki:
1 i 1/4 kg ziemniaków,
3 jajka,
350 g mąki,
200 g masła,
2 czerwone cebule,
ząbek czosnku,
1/4 l śmietany,
pęczek natki pietruszki,
curry, sól, pieprz,
tłuszcz do formy


Sposób przyrządzania:
Z mąki, 150 gram oziębionego masła, jajka, 2 - 3 łyżek wody i pół łyżeczki soli zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić je w jak najcieńsze plastreki. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić do garnka na rozgrzany wcześniej tłuszcz. Smażyć przez 5-7 minut.

Tortownicę wysmarować tłuszczem. 2/3 ciasta rozwałkować na dość gruby placek, którym wylepić dno i boki tortownicy. Do środka włożyć podsmażone ziemniaki z cebulą i czosnkiem. Przygotować masę ze śmietany i dwóch jajek, którą doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać do niej posiekaną natkę. Masę wlać do tortownicy.
Resztę ciasta rozwałkować, przenieść za pomocą wałka na formę, przykrywając wierzch tarty. Brzegi - zwilżone wodą lub białkiem - dokładnie zlepić. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec około 70 min w temperaturze 225 stopni.


Uwagi:
Doskonale komponuje się z sałatą w sosie vinegret oraz kieliszkiem czerwonego wina.


Tarta z fetą i cukinią

Wyśmienite danie z basenu Morza Śródziemnego

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4


Składniki:
ciasto:
szklanka maki
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy
szczypta soli
farsz:
2 cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
125 g fety
3 jajka,
5 dag parmezanu
kminek
klika listków mięty


Sposób przyrządzania:
Z podanych skłaników zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 25 minut. Cukinię (nalezy zostawic około 1/3 do dekoracji) utrzeć na grubej tarce, a następnie zasypać je solą. Potem odsączyć z soku, który się tam zgromadzi. Cebulę i czosnek dusić chwilę na oliwie, poczym dodać odsączoną cukinię. Dusić do miękkkości (około 10 minut). Pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Przy przyprawianiu farszu należy pamiętać, że feta jest naturalnie bardzo słona. Do wymieszanej may dodajemy uduszone warzywa.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, a następnie wstawić do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie wylewamy nań farsz i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Pozostałą cukinię kroimy w plastry i na okolo 5 minut przed końcem pieczenia dekorujemy nimi wierzch tarty.
Polecamy z kieliszkim czerwonego, wytrawnego wina.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Pią 10:12, 10 Lis 2006    Temat postu:

Tartaletki z dynią i fetą

Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
125 g masła
1 jajko
2 - 3 łyżki zimnej wody
sól, pieprz
tłuszcz do posmarowania foremek
2-3 łyżki mąki do posypania foremek
Nadzienie:
1 kg dyni
150 g sera feta
20 czarnych drylowanych oliwek
1 ząbek czosnku
2 jajka
sok z połówki cytryny
125 ml śmietany
oliwa z oliwek
sól, pieprz, curry


Sposób przyrządzania:
Dynię obrać, miąższ pokroić w drobne kawałki i dusić do miękkości przez ok. 20 minut na odrobinie rozgrzanej oliwy, często mieszając.
W czasie gdy dynia się dusi, z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki.
Gdy dynia ostygnie, zmiksować ją dokładnie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli, pamiętając, że feta jest bardzo słona, pieprz, curry, roztrzepane jajka, śmietanę, sok z połówki cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z pokrojonymi drobno czarnymi oliwkami. Fetę pokroić w drobne kostki.
Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowane tłuszczem i wysypane mąką foremki do tartaletek. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać w temepraturze 180 stopni przez 5-7 minut. Na ciasto wyłożyć nadzienie i do każdej tartaletki wrzucić kilka malutkich kostek fety. Piec dalsze 20 minut. Podawać na ciepło.



Tarta ze szpinakiem

Świeże liście szpinaku zapieczone w śmietankowo - serowym sosie, a wszystko na delikatnym kruchym spodzie

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 5

Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
125 g zimnego masła
1 żółtko
łyżka zimnej wody
sól, pieprz
tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
500 g świeżego szpinaku
150 ml śmietany
2 jaja
150 g tartego żółtego sera
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Sposób przyrządzania:
Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uforomwać w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego wrzątku. Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśnietęgo przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przyparw przygotować sos.
Ciasto trozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać przez 10 minut piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpoeiczonym spodzie układać równomiernie liście szpinaku, a następnie zalać je przygotowaną masą. Piec ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 10:13, 10 Lis 2006    Temat postu:

Sista a z brokulami lub szpinakiem masz ??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Pią 10:13, 10 Lis 2006    Temat postu:

mowisz...masz...szpinak powyzej Mruga

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 10:16, 10 Lis 2006    Temat postu:

to jeszcze brokulki poprosze Mruga

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Pią 10:17, 10 Lis 2006    Temat postu:

haha..sie robi szefowo!! Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 10:18, 10 Lis 2006    Temat postu:

thanx a lot !!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sista
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 559
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: koło Krakoffa ;)

PostWysłany: Pią 10:19, 10 Lis 2006    Temat postu:

Tarta warzywna

1. Ciasto na spód tarty:
250 g mąki pszennej
125 g masła (zimne i twarde)
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Na mąkę wrzucić masło, posiekać nożem na jak najdrobniejsze kawałki, dodać wodę, olej, sól i wyrobić ręką. To trzeba zrobić szybko, nie marudzić, można pozostawić małe kawałeczki niewyrobionego masła. Ciasto po chwili będzie odchodzić łatwo od palców, wtedy uformować kulę i odstawić do lodówki. Niech poleży tam chociaż z godzinę i się schłodzi, może też pozostać tam na następny dzień. Jeśli się spieszymy to dobrą radą na szybkie schłodzenie jest rozłożenie ciasta od razu na wysmarowanej masłem tartownicy - i wsadzenie całości do lodówki, już po 30 minutach będzie zimna.

2. Sos wypełniacz:
1/2 szklanki śmietany (18-22%)
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki tartergo sera żółtego
2-3 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jajka, śmietanę i mleko dokładnie ze sobą rozmełtać, dodać żółty ser i przyprawy.

3. Farsz warzywny:
Wybrane różne młode warzywa (marchewka, pietruszka, por, brokuły, kalafior, ziemniaki) oskrobane, umyte i zblanszowane (czyli krótko obgotowane w osolonym wrzątku). Nadają się także cebula, czosnek, cukinia - te proponuję wcześniej poddusić chwilę na oliwie. Do tego warto dodać świeże zioła, nadają się np. tymianek, rozmaryn, cząber, szałwia, koperek, nać pietruszki, estragon, oregano (ale niekoniecznie wszystko na raz!). Warzyw nie może być za dużo, ilość należy dobrać tak, żeby wszystko się zmieściło na tartownicy, a sos nie przelał.

4. Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Rozłożyć ciasto w formie (także na boki tartownicy, podwijając je wysoko do samego brzegu) i nakłuć widelcem. Ułożyć warzywa i zioła, zalać sosem jajkowo-śmietanowym. Wierzch można dodatkowo posypać startym serem. Zapiekać około 35-45 minut. Podawać po upieczeniu na ciepło, ale świetnie także smakuje na zimno, zwłaszcza na czerwcowym pikniku w parku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Panda
Wesoły Forumowicz
Wesoły Forumowicz



Dołączył: 31 Paź 2006
Posty: 87
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 10:48, 10 Lis 2006    Temat postu:

Robiłam dwa razy na słodko (różne) ale mi nie wyszła, jakoś mi nie podchodzi ten rodzaj wypieków wolę ciasta albo bułeczki albo rożki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum wesole foremki Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin